Manuele lymfe drainage

Manuele Lymfe Drainage

Manuele Lymfe Drainage I
Wat is het?
Manuele lymfe drainage wijkt af van andere massagetechnieken als shiatsu en sportmassage. Het is een techniek met een zachte massage, die een diepe ontspanning tot gevolg heeft. Een goede techniek is vereist, want het te behandelen lymfesysteem kent z.g. ‘eenrichtingswegen’ waardoor een bepaalde massagerichting noodzakelijk is.

De techniek wordt in eerste instantie ingezet bij lymfe oedemen. Met de manuele lymfe drainage wordt ook het parasympathische deel van het autonome zenuwstelsel gestimuleerd, waardoor rust, ontspanning, opbouw en herstel in het lichaam kunnen plaatsvinden. Het is een erg mooie
techniek om toe te passen en is inzetbaar bij de meest uiteenlopende ziektebeelden.
Manuele lymfe drainage biedt tevens effectieve mogelijkheden:

  • om in contact te komen met je eigen energie
  • om het afweersysteem te versterken
  • om afvalstoffen en ook spanningen en emoties kwijt te raken en
  • om overtollig lymfevocht af te voeren.

Het werkt bovendien ondersteunend bij verschillende ziekteprocessen zoals ADHD, stressgerelateerde klachten, burn-out en pijnklachten.

Kleefkruid - Manuele Lymfe Drainage
De structuur van kleefkruid lijkt erg op die van het lymfe systeem.

Manuele lymfe drainage II
Wat is het?
Hierbij is het mogelijk om met manuele lymfedrainage de z.g. secundaire lymfe oedemen te behandelen. Als gevolg van bijv. een borstoperatie kunnen lymfeklieren verwijderd worden, waardoor de afvoer van lymfe in het geopereerde gebied ernstig verslechterd wordt. Het gevolg is dan het z.g. secundaire lymfe oedeem en de bijbehorende complicaties.

Ook zo’n secundair lymfe oedeem kan goed behandeld worden door manuele lymfe drainage. De toepassing van de methode geeft ontlasting van lymfe in het oedeemgebied, waardoor het oedeem en de complicaties verminderd worden en het parasympatische deel van het autonome zenuwstelsel ondersteund wordt.