Behandelingen

Shiatsu Ryoho
Wat is het?
Shiatsu Ryoho betekent vingerdruk therapie. Het is een massagetechniek, waarbij duimen, vingers en handpalmen gebruikt worden. Afhankelijk van de klachten wordt een deel of het hele lichaam behandeld. Shiatsu wordt veel toegepast bij afbouw van stress en bij een algemene ondersteuning van de gezondheid.

Door de aanraking met vingerdruk worden er hormonen vrijgemaakt die bijdragen aan vermindering van stress en verhoging van het geluksgevoel. Verder draagt shiatsu bij aan een betere spijsvertering en een beter immuunsysteem. Het gevolg van een shiatsubehandeling is een diepe ontspanning.

Wanneer wordt het toegepast?
Shiatsu is geschikt voor iedereen. Shiatsutherapie zorgt niet alleen voor lokale pijnbestrijding en spierontspanning, het autonome zenuwstelsel, dat zorgt voor actie en rust,  wordt ook nog eens in balans gebracht. Hierdoor worden vitaliserende processen geactiveerd, die aan de basis staan van een goede gezondheid. Shiatsutherapie is erg werkzaam bij:

 • Armklachten, zoals tenniselleboog of golferselleboog
 • Beenklachten,
 • Burn out
 • Hoofdpijnklachten,
 • Maag – en darmklachten,
 • Menstruatieklachten,
 • Nek- en schouderklachten,
 • Rugklachten, zoals lage rugklachten, hernia, spit, ischias
 • Spijsverteringsklachten
 • Stressklachten
 • Verlichten van pijnklachten, zoals bij fibromyalgie
 • Vermoeidheidsklachten
 • Whiplash

Wordt het vergoed?
Afhankelijk van uw ziektekostenverzekering wordt een shiatsubehandeling geheel of gedeeltelijk vergoed.

Stoelshiatsu
Wat is het?
Stoelshiatsu is een laagdrempelige manier om met shiatsu in aanraking te komen. Stoelshiatsu is erg goed toe te passen op een daarvoor ontwikkelde shiatsustoel. Hierdoor kan een shiatsubehandeling ontvangen worden op elke locatie, bijv. op de werkplek. Een verkeerde werkhouding of werkstress kunnen de oorzaak zijn van een lichamelijke disbalans en onrust.

Een stoelshiatsubehandeling, waarbij nek, schouders en de rug behandeld worden, herstelt de balans. De werkzaamheden kunnen energiek worden hervat. Dit is zowel voor de werknemer als voor de werkgever een voordelige situatie.

Wordt het vergoed?
De stoelshiatsubehandeling wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering.

Sportmassage
Wat is het?
Sportmassage is een massagetechniek waarbij de spieren worden gemasseerd. Afhankelijk van de klachten of de wensen van de sporter worden verschillende delen van het lichaam gemasseerd. Door middel van het z.g. intermitterend drukken, diverse effleurages (strijkingen), pétrissages (knedingen) en fricties (diepte massage op een pijnpunt), wordt de massage opgebouwd. Daardoor krijgen de spieren een goede doorbloeding en worden afvalstoffen, zoals melkzuur sneller afgevoerd. Het geeft een sneller herstel na een sportprestatie, maar het kan ook onderdeel zijn van een goede warming-up vóór een sportprestatie.

Wordt het vergoed?
Sportmassage wordt niet vergoed.

Blessurepreventie
Wat is het?
Blessurepreventie is een aanvulling op de sportmassage.
Tijdens het sporten of tijdens werkzaamheden kunnen zich blessures voordoen. Door verdieping in blessures, komt ook de preventie aan de orde. Hierbij horen ook de functietesten van de gewrichten en het bandageren/tapen ervan.

Wordt het vergoed?
Blessurepreventie wordt niet vergoed.

Persoonlijke aanvulling:
Sinds ik in het bezit ben van het diploma blessurepreventie, maak ik deel uit van regionale of landelijke massageteams bij evenementen. Al een aantal jaren maak ik deel uit van het NGS massageteam tijdens de verschillende sportevenementen op Ameland, zoals bijv. de Adventurerun en de Tri-Ambla. In 2013 maakte ik deel uit van het massageteam van team Friesland tijdens de Roparun, de langste non stop estafetteloop van Parijs naar Rotterdam.

Manuele lymfe drainage I
Wat is het?
Manuele lymfe drainage wijkt af van andere massagetechnieken als shiatsu en sportmassage.Het is een techniek met een zachte massage, die een diepe ontspanning tot gevolg heeft. Een goede techniek is vereist, want het te behandelen lymfesysteem kent z.g. ‘eenrichtingswegen’ waardoor een bepaalde massagerichting noodzakelijk is. De techniek wordt in eerste instantie ingezet bij lymfe oedemen.

Met de manuele lymfe drainage wordt ook het parasympathische deel van het autonome zenuwstelsel gestimuleerd, waardoor rust, ontspanning, opbouw en herstel in het lichaam kunnen plaatsvinden. Het is een erg mooie techniek om toe te passen en is inzetbaar bij de meest uiteenlopende ziektebeelden. Manuele lymfe drainage biedt tevens effectieve mogelijkheden:

 • om in contact te komen met je eigen energie
 • om het afweersysteem te versterken
 • om afvalstoffen en ook spanningen en emoties kwijt te raken en
 • om overtollig lymfevocht af te voeren.

Het werkt bovendien ondersteunend bij verschillende ziekteprocessen zoals ADHD, stressgerelateerde klachten, burn-out en pijnklachten.

Manuele lymfe drainage II
Wat is het?
Hierbij is het mogelijk om met manuele lymfedrainage de z.g. secundaire lymfe oedemen te behandelen. Als gevolg van bijv. een borstoperatie kunnen lymfeklieren verwijderd worden, waardoor de afvoer van lymfe in het geopereerde gebied ernstig verslechterd wordt. Het gevolg is dan het z.g. secundaire lymfe oedeem en de bijbehorende complicaties.

Ook zo’n secundair lymfe oedeem kan goed behandeld worden door manuele lymfe drainage.
De toepassing van de methode geeft ontlasting van lymfe in het oedeemgebied, waardoor het oedeem en de complicaties verminderd worden en het parasympatische deel van het autonome zenuwstelsel ondersteund wordt.

Wordt het vergoed?
Afhankelijk van uw ziektekostenverzekering wordt de manuele lymfe drainage geheel of gedeeltelijk vergoed.

Borstweefseltherapie
Wat is het?
Een massagebehandeling, die aandacht schenkt aan de gezondheid van de borsten. De massagebehandeling helpt vrouwen (en soms ook mannen) goedaardige borstklachten te verminderen. Hoewel de behandeling niet altijd pijnvrij is, wordt het over het algemeen toch als zachtaardig ervaren. Het borstweefsel krijgt een betere doorbloeding door bepaalde bindweefseltechnieken, waardoor de borsten weer van nature zacht en voller aanvoelen. De goedaardige klachten verbeteren over het algemeen en kunnen zelfs verdwijnen.

Waarom en wanneer een borstbehandeling?
- Bij pijnklachten aan de borst; pijnlijke plekken; pijn voor of na de  menstruatie;
- Bij  verhardingen, oneffenheden, kleine cysten of opgezette klieren in het borstweefsel;
- Bij terugkerende ontstekingen; mastitis of mastopathie;
- Als voorbereiding op de zwangerschap en het geven van borstvoeding;
- Voor een betere doorbloeding van het borstweefsel

Ik heb al de nodige ervaring opgedaan met Lymfe Drainage behandelingen bij vrouwen met borstkanker. Deze vorm van massage stelt mij in staat behandelingen te bieden in een compleet pakket.

Je kunt ernstige borstproblemen helpen voorkomen door de gezondheid van je borsten in eigen hand te nemen!  Laat je borsten eens lekker verwennen.

Wordt het vergoed?
Afhankelijk van uw ziektekostenverzekering wordt een borstweefseltherapie behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed.

Medical Taping Concept
Wat is het? 
De basis voor deze technieken werd ontwikkeld in Japan en Korea vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden en te herstellen. Spieren zijn niet alleen nodig voor beweging, maar zijn ook bepalend voor bijv. bloedcirculatie, lymfecirculatie en lichaamstemperatuur..

Wanneer spieren niet goed functioneren, kan dat allerlei klachten en aandoeningen geven.Met behulp van een Medical Taping Concept wordt het lichaamseigen vermogen gestimuleerd tot herstel, door gebruik te maken van speciaal ontwikkelde tapes die de spieren in hun functie ondersteunen, zonder dat de beweging daarbij beperkt wordt.Bij Medical Taping Concept wordt het Cure Tape gebruikt. Deze komt overeen met de menselijke huid qua elasticiteit en gewicht. Er ontstaat een z.g. ‘liftende werking’ op de opperhuid, waardoor onder de tape een onmiddellijke drukvermindering plaatsvindt. Zo ontstaat er onder de tape ruimte voor celreceptoren(voor o.a. pijnregistratie), bloed- en lymfevaten. Bloedcirculatie en lymfeafvoer worden weer hersteld en de druk op de receptoren nemen af, waardoor ook de pijn vermindert.

Door de elasticiteit van de Cure Tape, worden de weefsels ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. Cure Tape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen. Samenvattend kunnen de effecten ingedeeld worden:

 • de spierfunctie verbeteren door de spierspanning te reguleren
 • eventuele belemmeringen in de bloedcirculatie en de lymfe afvoer opheffen
 • pijndemping
 • ondersteuning van de gewrichtsfuncties door:
  • stimuleren van proprioceptie (het vermogen de lichaamseigen delen waar te nemen)
  • correcties van de bewegingsrichting
  • vergroten van de stabiliteit
 • neuro-reflectoire beïnvloeding

Wordt het vergoed?
Medical taping wordt niet vergoed.

Lymfe taping
Wat is het?
Lymfe taping is een onderdeel van het Medical Taping Concept dat uitermate geschikt om lymfe drainage te ondersteunen. Het wordt aangebracht op het afvoergebied van een oedeem. Door de Lymfe tape op een bepaalde manier aan de leggen wordt de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd. De tape moet worden aangelegd volgens de anatomie van de lymfebanen. Onder de tape ontstaat ruimte, waardoor de druk vermindert en daardoor kan het lymfe beter geleid en afgevoerd worden.

Wordt het vergoed?
Lymfe taping wordt niet vergoed.

Triggerpoints- , Meridiaan-  en Cross taping
Wat is het?
Energiebanen die via de meridianen lopen kunnen verstoord worden, door stress of aandoeningen. Met behulp van meridiaan taping worden meridianen en acupunctuurpunten beïnvloed, waardoor de energiebanen weer ruimte krijgt om in het lichaam te vloeien.

Cross tapes worden op energie beladen punten geplakt. Dit zijn vaak punten als triggerpoints(een klein samengetrokken deel van de spier, dat voelt als een verdikking), pijnpunten en acupunctuurpunten. De Cross tape zorgt voor een verbetering van de doorstroming van de energie, waardoor vaak direct verbetering van de klachten optreedt.

Wordt het vergoed?
Triggerpoints- , Meridiaan en Cross taping wordt niet vergoed.

Voetreflexologie
Wat is het?  Voetreflexlogie
Voetreflexologie is een therapie, gebaseerd op de alternatieve geneeswijze die ervan uit gaat dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met reflexzones van de voeten. De reflexzones vertegenwoordigen en staan, via de zenuwbanen en energiebanen,  in nauwe verbinding met de organen en andere delen van het lichaam.

Verstoringen van orgaanfuncties kunnen zich uiten op de voet, door bijv. pijn, kleurverschillen of verdikkingen. Een behandeling van de voeten bestaat uit massage en drukpunttechnieken van de reflexzones. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd tot het zelfhelend vermogen, waardoor de organen en hun functies weer meer in balans komen. Het lichaam kan zich meer ontspannen en na de behandeling wordt er meer energie ervaren.

Voetreflexologie is erg effectief bij zowel lichamelijke als emotionele klachten. Het wordt toegepast om de gezondheid te bevorderen, om disbalans te herstellen en door algehele ontspanning toe te passen en om pijn te verminderen.

Wordt het vergoed?
Afhankelijk van de ziektekostenverzekering wordt een voetreflexologie behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed.

Cupping en Moxa
Wat is het ? 
Cupping en moxa zijn beide technieken vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde met een sterk therapeutische waarde. Cupping en Moxa kunnen onderdeel uitmaken van een behandeling.

Cupping
Cupping is een oude techniek waarbij de huid wordt aangezogen om o.a. stagnatie in dieper gelegen weefsels aan te pakken en naar de oppervlakte te trekken. Hierdoor wordt de bloedvoorziening in de huid enorm bevorderd en kan de huid verkleuren van rood tot diep blauw, afhankelijk van de stagnatie en het probleem dat er speelt. De huidverkleuringen lossen weer op en de afvalstoffen die naar de oppervlakte zijn getrokken lossen gemakkelijk op door de verbeterde doorbloeding.

Moxa
Moxeren is een techniek waarbij warmte wordt toegepast op acupunctuurpunten om bepaalde klachten te behandelen. Het geeft een aangename verwarming en het geeft de energie in de meridianen weer de mogelijkheid tot betere doorstroming.

Wordt het vergoed?
Cupping en Moxa wordt niet vergoed.

Fasciatechnieken
Wat is het?
Meridianen liggen allemaal ingebed in een dragende structuur van de fascia; bindweefselstructuren die ook de spieren, spiergroepen en bloedvaten omhullen en verbinden. Fasciatechnieken zijn technieken die de fascia rond de meridianen vrijhouden, waardoor de ze optimaal de ruimte krijgen om te circuleren en te verbinden met de rest van het lichaam. Door de fascia te ontlasten van stagnaties krijgt de energie de ruimte om te circuleren en te verbinden met de rest van het lichaam.

Wordt het vergoed?
Fasciatechnieken worden niet vergoed.