Medical Taping Concept

Wat is het?
De basis voor deze technieken werd ontwikkeld in Japan en Korea vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden en te herstellen. Spieren zijn niet alleen nodig voor beweging, maar zijn ook bepalend voor bijv. bloedcirculatie, lymfecirculatie en lichaamstemperatuur.

Wanneer spieren niet goed functioneren, kan dat allerlei klachten en aandoeningen geven. Met behulp van een Medical Taping Concept wordt het lichaamseigen vermogen gestimuleerd tot herstel, door gebruik te maken van speciaal ontwikkelde tapes die de spieren in hun functie ondersteunen, zonder dat de beweging daarbij beperkt wordt. Bij Medical Taping Concept wordt het Cure Tape gebruikt. Deze komt overeen met de menselijke huid qua elasticiteit en gewicht.

Er ontstaat een z.g. ‘liftende werking’ op de opperhuid, waardoor onder de tape een onmiddellijke drukvermindering plaatsvindt. Zo ontstaat er onder de tape ruimte voor celreceptoren(voor o.a. pijnregistratie), bloed- en lymfevaten. Bloedcirculatie en lymfeafvoer worden weer hersteld en de druk op de receptoren nemen af, waardoor ook de pijn vermindert. Door de elasticiteit van de Cure Tape, worden de weefsels ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. Cure Tape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.

Samenvattend kunnen de effecten ingedeeld worden:

 • de spierfunctie verbeteren door de spierspanning te reguleren
 • eventuele belemmeringen in de bloedcirculatie en de lymfe afvoer opheffen
 • pijndemping
 • ondersteuning van de gewrichtsfuncties door:
  - stimuleren van proprioceptie (het vermogen de lichaamseigen delen waar te nemen)
  - correcties van de bewegingsrichting
  - vergroten van de stabiliteit
 • neuro-reflectoire beïnvloeding

Lymfe taping
Wat is het?
Lymfe taping is een onderdeel van het Medical Taping Concept dat uitermate geschikt om lymfe drainage te ondersteunen. Het wordt aangebracht op het afvoergebied van een oedeem. Door de Lymfe tape op een bepaalde manier aan de leggen wordt de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd. De tape moet worden aangelegd volgens de anatomie van de lymfebanen. Onder de tape ontstaat ruimte, waardoor de druk vermindert en daardoor kan het lymfe beter geleid en afgevoerd worden.

Triggerpoints- , Meridiaan-  en Cross taping
Wat is het?
Energiebanen die via de meridianen lopen kunnen verstoord worden, door stress of aandoeningen. Met behulp van meridiaan taping worden meridianen en acupunctuurpunten beïnvloed, waardoor de energiebanen weer ruimte krijgt om in het lichaam te vloeien.

Cross tapes worden op energie beladen punten geplakt. Dit zijn vaak punten als triggerpoints(een klein samengetrokken deel van de spier, dat voelt als een verdikking), pijnpunten en acupunctuurpunten. De Cross tape zorgt voor een verbetering van de doorstroming van de energie, waardoor vaak direct verbetering van de klachten optreedt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *