Voeding

Natuurgeneeskundige therapie

Er valt heel erg veel te zeggen over voeding en het verwerken ervan. Met name  ‘gezonde voeding’ is een ruim en rekbaar begrip. Vanaf het moment dat ik mij ben gaan verdiepen in de orthomoleculaire voeding, heeft er een omslag plaatsgevonden in onze huishouding.

Een omslag naar een gezondere levensstijl, waarbij het verbeteren van onze gezondheid een centraal gegeven is. In de loop van de jaren dat ik mij bewuster met voeding bezighoudt, ben ik een aantal dingen uit het dagelijks menu gaan schrappen. Dit gaat over alle graanproducten, zuivelproducten maar ook alle geraffineerde suikers. En daarmee stelde ik mijzelf de uitdaging om het eten zo te maken dat iedereen aan tafel kan blijven aanschuiven en genieten van een heerlijke maaltijd.

Mijn docente Dorothé Lueb zegt altijd: “Als je dan toch moet eten, dan kun je het net zo goed GOED doen!”

En zo is het! Het vertalen van recepten naar heerlijke verantwoorde maaltijden is mijn hobby. De vertaalslag naar het maken van heerlijke taarten en koekjes hoort daar ook bij. Ik heb een aantal workshops en ook een opleiding gevolgd in de Orthomoleculaire Patisserie van Conny Hibma (trotse eigenaar van Conjes Patisserie). Hieronder een sfeerimpressie van een high-tea waar ik aan heb meegewerkt. 

Orthomoleculaire Voeding

Wat is het?
Orthomoleculaire voeding betekent eigenlijk juiste of gezonde voeding. Ons lichaam zit fantastisch in elkaar. We zijn opgebouwd uit heel veel samenwerkende cellen. Om goed te kunnen functioneren zijn deze cellen afhankelijk van de juiste bouwstoffen. Onze voeding bestaat uit alle grondstoffen, waardoor ons lichaam in staat is om de cellen op te bouwen.

Wat we eten bepaalt het functioneren van de cellen, dus ook het functioneren van ons lichaam. En ons voedingspatroon bepaalt in grote mate het ‘welbevinden’ van onze lichaamscellen. Het is daarbij belangrijk om eiwitten, vetten en koolhydraten van een goede kwaliteit binnen te krijgen. Ook vitaminen, mineralen en fytonutriënten zijn daarbij belangrijk. We eten minimaal drie keer per dag, dus móet het eten wel invloed hebben op ons lichaam. Orthomoleculaire voeding is de basis voor het voorkomen van ziekte en ziekteprocessen.

Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige therapie

Wat is het?
Epigenetica heeft alles te maken met ‘boven de genen’ staande factoren. In feite zijn dit alle factoren in de ruime omgeving van de genen die in staat zijn genetische processen te beïnvloeden. Factoren als voeding, beweging of emoties brengen processen op gang die een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van gezondheid maar ook aan het ontstaan van ziekte.

Uitgangspunt van de opleiding Epigenetisch Therapeut is de klinische Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie, kortweg kPNI. Binnen de kPNI wordt gekeken naar de interactie tussen psychologische, neurologische, endocrinologische en immunologische processen. Dit, omdat geen enkel systeem op zichzelf staat en omdat een verstoring op het ene niveau een veranderingen op een ander niveau teweeg kan brengen. Zo zal een virale belasting niet alleen invloed hebben op het afweersysteem maar ook op het hormonale systeem en op de psyche.

Natuurgeneeskundige therapie houdt in: Het voorkomen en herstellen van ziektebevorderende processen, door gebruik te maken van het werkingsmechanisme van biologische voeding. Basis van deze therapie is voedingsadvies op basis van orthomoleculaire principes en het inzetten van supplementen.

Manuele Praktijk Metz

De Tuun 14
9163 JW Nes Ameland

06-27380424
jits.metz@gmail.com

BTW-ID: NL001425042B35